8 дек. 2017

7 мита за SEO оптимизацията

Много хора вече са запознати с термина SEO (search engine optimization), но повечето от тях имат малка или много повърхностна представа какво точно представлява. В тази статия ще развенчаем някои от митовете, които често се разпространяват от хора недостатъчно запознати с материята.

1. SEO-то е измама

Много клиенти свързват SEO-то с някакъв тип лъжа или измама. Всъщност когато се обяснят ползите от оптимизацията, често обещаните резултати звучат фантастично и почти невъзможно. Реалността е че оптимизацията наистина може да удвои или утрои продажбите на даден бизнес в рамките на няколко месеца. Онлайн присъствието не бива да се подценява и повечето сериозни бизнеси вече са се погрижили да вземат мерки. Ако услугата или продукта Ви са подходящи за онлайн оптимизация бъдете сигурни че конкурентите Ви ще се опитат да Ви изпреварят в Google.

2. SEO-то може да стане за един месец

Оптимизацията на един уебсайт е продължителен процес. В никой случай неможе да се постигне добър резултат за един месец. Ако наистина има сериозна промяна в резултатите за такъв период то те не биха били постоянни или биха изисквали сериозен капитал. Истински резултати могат да се постигнат най-рано след 3 до 6 месеца, в зависимост от конкуренцията и времето, което се отделя на уебсайта. Повечето SEO експерти предпочитат да дават дори по-големи срокове (до 1 година). Така може със сигурност да се види резултата от тяхната дейност и да се сравни с предходната година.

3. SEO-то е правене на линкове

Това за съжаление е все още доста разпространен мит сред клиентите. За тях SEO-то означава да се правят много линкове и колкото повече са те толкова по-добра е оптимизацията. Такъв тип измерване на SEO-то „на килограм“ е много неправилен. Качествените линкове наистина могат да доведат до големи позитиви за даден уебсайт, но те са много малка част от оптимизацията. В пъти по важно е уебсайта Ви да е SEO изряден и да съдържа качествена информация за бизнеса Ви. Линковете отдавна не са най-доброто средство за оптимизация и когато се правят безразборно, просто заради количеството, могат да навредят на дадения уебсайт.

4. SEO-то се прави един път

Както вече споменахме SEO-то е постоянен процес, който не бива да бъде прекъсван. Ако имате уебсайт, който е придвижен до съответното 1-во място за дадени ключови думи това не гарантира оставането му там. Напротив, особено при голям конкуренция на уебсайта тази първа позиция ще бъде загубена в рамките на месец. Google харесва когато уебсайтовете са поддържани, предлагат нова и актуална информация и се промотират постоянно. Веднъж загубен трафикът е много трудно да бъде върнат. Ако сте решили че се нуждаете от SEO планирайте бюджета си за тези услуги за поне година напред.

5. Най-търсените думи са най-важни

Още един от често разпространяваните митове за SEO. Най-търсените ключови думи не винаги са най-добрите за оптимизация. Винаги трябва да се мисли от гледна точка на потребителя. Например ако предлагате SEO услуги и думата „SEO” е с хиляди месечни търсения, то тя не би била най-подходящата за оптимизация. Тази дума е твърде обща и човек може да я потърси, защото просто се интересува какво означава понятието. Много по-добра ключова дума (с доста по малко търсения) би била „SEO услуги цена“. Така сте сигурни че човека, който посещава уебсайта Ви вече знае за услугата и търси да си я закупи. Това е валидно за почти всички услуги или продукти, които се търсят Google.

6. Първото място в Google е най-важно

Ранкването за дадени ключови думи (когато те са подбрани добре) наистина е много важно, но върви ръка за ръка с много други фактори. Ако уебсайта Ви ранква на първо място е чудесно, но ако той не предлага на потребителя лесно и бързо да достигне до търсената услуга или продукт, се губи целият му смисъл. Един лош дизайн или объркваща информация могат да накарат потребителя да напусне уебсайта без да е закупил нищо. Винаги се старайте да осигурите най-лесния достъп за потребителя до услугата\продукта за да може той да ги закупи точно от Вас, а не от конкурент.

7. Колкото повече страници има уебсайта толкова по-добре

Наличието на много и подробна информация е добър начин уебсайта Ви да бъде ранкнат по-напред. Но доста клиенти в усилието си да имат много страници създават безсмислени такива и постигат точно обратния ефект. Не бива да се правят отделни страници освен ако нямате достатъчно подробна информация, с която да ги запълните. Google не обича празни страници, както и такива които са близки по смисъл и съдържание. Ако имате две почти еднакви страници с много малка разлика ще объркате търсачката и тя няма да може да разбере коя точно да ракне.

Това са една малка част от SEO митовете, които съществуват. Но са достатъчни за да разсеят подозренията и съмненията на много хора относно това как работи оптимизацията на един уебсайт.