7 мар. 2018

Нуждае ли се бизнесът ми от SEO?

В забързаното ежедневие на модерното общество никой неиска да полага допълнителни усилия за да намери даден бизнес, продукт или услуга. Затова онлайн присъствието на дадена фирма е вече повече от задължително. Дори да не предлагате онлайн услуги или продукти, самия факт че клиентите Ви могат да намерят вашата фирма в Google улеснява неимоверно много комуникацията Ви с тях. Ако един уебсайт не е оптимизиран правилно е възможно да не се появите в интернет на даден клиент и той да предпочете Ваш конкурент. SEO оптимизацията добавя този допълнителен фактор, който помага на бизнеса Ви да бъде лесно достижим и разпознаваем.

Подходяща ли е SEO оптимизация за всички видове бизнеси?

Отговорът е категорично „да!“. Както споменахме в началото дори бизнеса Ви да не се основава на онлайн продажби или услуги самото присъствие в интернет Ви поставя на една крачка пред конкуренцията. В България почти всеки клиент притежава устройство, което има достъп до интернет връзка и шансовете да го използва за да Ви потърси са огромни. Малки и големи фирми се възползват всеки ден от SEO оптимизация, за да поддържат добро ниво на откриваемост и достъпност до техните услуги или продукти.

Има ли различни видове SEO? Кой от тях е подходящ за моя бизнес?

Спрямо това дали вашата фирма предлага услуги и продукти към други бизнеси или директно на клиента има два типа SEO. Първия вид е SEO за B2C (business-to-client) фирми, които предлагат продукта или услугата си директно на потребителя. Това е един от най-разпространените типове оптимизация, които се основават на големи количества трафик и множество продажби. Втория тип SEO e B2B (business-to-business), което е подходящо за фирми, които предлагат продукти или услуги на други бизнеси. Тук няма нужда от същото количество трафик и голям брой клиенти, защото и 2-3 правилни клиента биха били достатъчни за да се отчете успеха на SEO кампанията. Този тип оптимизация е много по конкретна и насочена към организации, а не към отделни хора. Подбора на ключовите думи е изключително подробен, като не е задължително да се следят само най-търсените думи в Google. Гледат се фрази и словосъчетания, които биха били използвани от бизнесмени, а не обикновени потребители.

Какви са предимствата на SEO-то пред другите методи за реклама?

SEO оптимизацията е предназначена за бизнеси, които се нуждаят от постепенен, постоянно покачващ се брой от клиенти. В сравнение с телевизионната реклама например SEO-то излиза доста по-евтино като вариант за реклама. Резултатите, които се постигат носят много повече позитиви отколкото всеки друг метод. В днешно време всеки е „въоръжен“ с устройство, което е снабдено с интернет. Аудиторията до която се достига с онлайн маркетинга е в пъти по-голяма сравнена с други методи за реклама. Макар и по-бавно интернет рекламата може да увеличи клиентите Ви в пъти и то за неопределено време.

Резултати…кога?!

Най-често задавания въпрос от клиенти е кога ще започнат да се появяват видими резултати от SEO оптимизацията. Отговорът е че в първите месеци може да не се забележи огромен наплив на трафик респективно клиенти. Оптимизирането на един уебсайт отнема време и огромен брой анализи. Гугъл има над 250 фактора за ранкинг в търсачката, които трябва да бъдат проверени и спазени. Реалистичните прогнози за първи резултатите от оптимизацията са в рамките на 3 месеца като в повечето случаи за да бъдат наистина видими, отнема около 6 месеца. Колкото по-нови са уебсайтът и бизнеса (startups) толкова по-трудно става тяхното оптимизиране. Гаранции за резултати в SEO-то се дават сравнително рядко, както и при всеки друг вид реклама.

И така стигаме до най-важния въпрос, който вълнува всеки бизнес.

Колко струва SEO оптимизацията?

SEO-то няма постоянна и единна цена, която би била подходяща за всеки бизнес. Има голям брой от зависмости, които трябва да се вземат впредвид за да се образува дадена цена. Задължително се обсъждат и бюджетните възможностти на клиента за да може самия той да си изгради финансов план. Като цяло според големината на уебсайта и силата на конкуренцията цените могат да варират от 350лв на месец до 2000лв на месец.