27 ное. 2017

SEO практики при миграция на уебсайт: Как да не губим трафик?

Първото и най-важно нещо, когато обмисляте да мигрирате уебсайт, е да се запитате абсолютно нужна ли е тази стъпка? Всеизвестен факт е, че дори при перфектното мигриране на уебсайт винаги има известна загуба на трафик.

Ето три причини, поради които е наложително да направите миграция:

  • Пълно ребрандиране на Вашия бизнес
  • Имплементиране на SSL протокол
  • Миграция към по-добър домейн, който може да Ви донесе повече видимост и линкове

Ако сте сигурни, че миграцията е единствения избор за решаване на даден проблем, то тогава трябва да знаете няколко основни SEO правила.

1. Планирайте добре миграцията

Хубаво е, когато сте решили да мигрирате даден уебсайт, това да бъде направено, когато трафикът към сайта Ви е възможно най-малък. Ако има сезонност в услугите Ви през годината, изберете периода с най-малко посещения.

2. Винаги използвайте тестов сървър

Дори мигрирането на уебсайта да Ви трябва спешно, винаги подготвайте нещата на тестов сървър. Изтествайте всички редиректи и проверете всяко нещо, което би могло да създаде проблем при публичното му пускане. Ако се опитате да направите всичко заедно без тестов период е много вероятно нещо да се обърка сериозно.

3. Проверка на старите страници

Използвайте инструмент като Screaming Frog, за да проверите дали всичките страници и редиректи нямат проблем. По принцип колкото по-стар е уебсайтът, толкова повече натрупани грешки може да има. Запомнете, че не всички страници може да се появят в списъка, особено ако нямат линкове към тях. Може да използвате Google Analytics, за да сте сигурни, че няма пропуснати URL-и. Запазете този списък за по-късно, когато миграцията се осъществи. Така ще може да сравните за пропуски и грешки в мигрирания уебсайт.

4. Проверка на промените в броя на страниците

Направете си документ, в който да сравните броя на старите страници и броя на новите страници. Изключително важно е да запазите структурата на URL-ите. Това се прави за да може Google да идентифицира, че това е същият уебсайт, а не новосъздаден. Ако смятате да махнете голямо количество страници от Вашия уебсайт, го направете постепенно. Причината е същата – загубата на множество страници може да накара Google да помисли, че това не е същият уебсайт, следователно да понижи ранкингите му.

5. Обновяване на всички вътрешни линкове

Това е много често допускана грешка при миграция на големи уебсайтове. Не се изкушавайте да оставите старите линкове (въпреки че може да редиректват до въпросните нови страници), защото това може доста да забави уебсайта Ви. Оттам ще пострада и ранкинга Ви.

6. Проверете канонизирането

Проверете дали канонизацията на страниците е към новия уебсайт, а не към стария. Такъв тип грешка може да доведе до липса на индексация на новия уебсайт. Добра практика е да оставите страниците да се самоканонизират, освен ако изрично не Ви е нужно това да е към друга страница. Тази стъпка ще покаже на Google, че това е именно старият Ви уебсайт, който има нов домейн.

7. Погрижете се за премахнатите страници

Ако Ви се е наложило да премахнете дадени страници от стария уебсайт, защото са ненужни, трябва да направите следното:

  • не редиректвайте старите страници към новия уебсайт
  • премахнете всички линкове от тези страници
  • премахнете страниците от стария уебсайт и направете така, че редиректват към грешка 404
  • ако има страница заменяща друга, която има същата цел, направете редирект и сменете всички линкове да водят към новата страница
  • не редиректвайте премахнати страници към началната Ви страница. Ако няма да заменяте страницата с подобна, просто я направете 404

8. Sitemaps

Запазете стария sitemap на убесайта Ви и добавете новия в същия акаунт. Това ще ускори процеса, при който Google ще установи новите редиректи.

9. Запазете стария си домейн

Освен случаите, в които продавате стария домейн, изключително важно е да го запазите за постоянно. Редиректите, които сте направили от него, ще бъдат загубени ако изтече или бъде продаден. Това ще доведе до загуба на ранкинги и трафик. Честа практика е да се изчаква докато домейнът вече не се индексира от Google и тогава да се освобождава. Въпреки всичко постарайте се да го запазите възможно най-дълго, за да няма допълнителни грешки или проблеми.

10. Наблюдавайте трафика към новия уебсайт

Ако забележите, че има голям спад в посещенията на уебсайта Ви, трябва да идентифицирате откъде се губи. Запомнете, че при миграция винаги има загуба в някаква степен, но ако тя е необосновано голяма, трябва да проверите дали всичко е наред. Намерете кои страници са загубили трафик и вижте дали нямат грешки в линкването или обхождането им от търсачката. Обърнете особено внимание на страниците, към които сте изграждали външни линкове и дали те могат да бъдат достигнати от потребителите безпрепятствено.

11. Проблеми с индексирането

Ако след месец дадени страници от новия Ви уебсайт все още не са индексирани, има някакъв проблем. Проверете отново тези страници обстойно най-вече за грешни линкове и грешни редиректи. Има достатъчно онлайн инструменти, които могат да Ви помогнат в тази задача.

И накрая, не забравяйте, че мигрирането е сложен процес, който може да доведе до загуба на много трафик, следователно много клиенти. Не предриемайте такава стъпка освен ако не е наистина нужна и не е изпълнена от истински SEO професионалист.