17 ное. 2016

10 Неща Които Трябва да Знае Всеки Kлиент Преди да си Направи Сайт

В днешно време много бизнеси се нуждаят от сайт за да информират клиентите за услугата или продукта, който предлагат или просто да направят презентация на бизнеса си. Процеса по изработка на сайт често се подценява от клиентите и се свежда до това, че е нужно просто да се дадат някакви пари и сайтът ще бъде готов за определено време.Проблемите, които могат да възникнат при изготвянето на един уебсайт са много, но ние ще обърнем внимание само на по-важните от тях.

1. Снимки

Това е може би един от най-често срещаните проблеми в бранша. Клиентът има някаква визия за сайта си, посочва подобен сайт на разработчика, но не взема предвид факта, че там има снимки, а той не разполага с никакви. Това често довежда до спорове в крайния вариант на един уебсайт, когато клиента каже че сайта изглежда много „постен“ или „простичък“. Няма как един сайт, особено ако е презентационен или свързан с дадени продукти, да изглежда добре без да бъдат направени професионални снимки. Затова е добре преди да помислите за правенето на сайт да се сдобиете с множество качествени снимки на продуктите си или на вашия персонал.

2. Текст

Информацията която трябва да присъства на един сайт често бива подценявана от клиентите. За да може един сайт да изглежда добре и да има завършен вид, той трябва да съдържа всяка възможна информация относно бизнеса Ви и най-вече методите за контакт с Вас. Отделно от това търсачката Google се нуждае от подробна информация относно сайта Ви, продуктите и услугите които предлагате. Достатъчният текстов обем и правилно подредената информация спомагат за това сайтът ви да повиши позициите си в търсачката. Ако нямате такъв или просто нямате време да напишете такъв поинтересувайте се от услугата „копирайтинг“.

3. Цветова гама

Това също е доста често срещан проблем, когато нещата стигнат до дизайна на уебсайта. За да може клиентът да се подготви по-добре когато определя цветовата гама на един сайт е добре да знае че има определни правила. Най-сигурният начин е да избере 1 доминантен цвят и 1 до 2 помощни цветове. При сайтове с повече от 3 доминантни цвята често нещата изглеждат претрупани или не на място, което може да отблъсне клиентите ви. Разработчикът, който работи по сайта ви може да ви предложи варианти, които да изберете.

4. Шрифтове

Шрифтовете са другата много деликатна тема при дизайна на един уебсайт. Хората често избират красиви, ярко оцветени и удебелени шрифтове, които са трудни за четене и биха изнервили обикновения потребител. Повече от 3 различни шрифта на една страница изглеждат хаотично и не са добра идея за никой уебсайт. Информацията трябва да бъде лесна за четене и да не напряга очите на потребителя. Винаги трябва да се взема впредвид и това, че текста трябва да е четлив и на мобилни устройства.

5. Домейни и хостинги

Много хора, които не се занимават професионално с уебсайтове незнаят, че за да бъде направен такъв се изисква да се закупят домейн и да се избере хостинг. Това разбира се може да бъде избрано от страна на фирмата която изготвя сайта, но е добре и клиентът сам да се информира за цените. Особено когато става дума за име на домейн, доста хора си мислят че името на дадената фирма е свободно и може и домейнът да се казва по същия начин. Това невинаги е така и е по-добре да се провери предварително преди да се започне работата по сайта.

6. Обем и цена

Цената на един уебсайт зависи според обема на страниците му и работата, която трябва да се свърши по тях. Чест случай е, когато клиент пита защо е толкова скъпо след като е видял обява в интернет, че сайт може да се направи и за 100лв. Всякакъв тип допълни функционалности, които се разработват за индивидуалните нужди на клиента също увеличават цената на дадения сайт. Когато става въпрос за онлайн магазин и качването на стотици продукти (ако е придружено и с написването на текст), често цените стигат до над 2-3 хиляди лева. Такава цена би стреснала почти всеки клиент, но е напълно реална.

7. Редизайн

Клиентите които искат да променят вече съществуващ сайт, имат доста въпроси относно цената и времето което ще отнеме. И най-вече дали ще загубят позициите си в Google. Цената на един редизайн често е доста по-малка от тази за направата на чисто нов сайт поради простата причина, че нужната информация е вече налична. Но когато се добавят много нови функционалности, страници или текст тогава тя може да бъде равна или дори да надвиши първоначалната. Относно времето за редизайн на един сайт това също зависи от новите неща, които ще се добавят. Нещо, което трябва да се знае е че новия сайт ще бъде изготвян отделно от настоящия и той няма да „пада“ и потребителите ще могат да си влизат постояно в него. Фактическата смяна на сайта отнема няколко часа и се прави когато има най-малко потребители на самия сайт. Позициите в Google няма да бъдат загубени дори при съществена промяна на дизайна, защото ще бъдат спазени всички правила за редирект на страниците на уебсайта.

8. Поддръжка на вече готов сайт

Мнoго клиенти задават въпроса „когато сайта ми е готов ще мога ли сам да си го поддържам?“. Качването на снимки и информация на WordPress платформата е лесно и интуитивно, така че всеки клиент ще може да си ги променя без проблем. За промяна на функционалности и други елементи, които изискват специални познания е по-добре да си вземете месечна поддръжка от специалист или да платите на такъв за да извърши промените на единична поръчка.

9. Правни въпроси

Създаването на един сайт особено когато предлага онлайн продукти или услуги е обвързано с различни счетоводни и правни въпроси. Изготвянето на „Общи условия“ трябва винаги да бъде съобразено със законите на Република България и често изисква консултация с адвокат или счетоводител. Това важи в най-голям аспект за фирми, но може да се отнася и за индивидуални проекти. Трябва да сте сигурни, че тези въпроси са изяснени и разрешени преди да решите да направите своя уебсайт.

10. Промяна на готов дизайн

Много от клиентите обичат да участват активно в дизайна на един сайт, но често се увличат в промяната на визия, цветове и други детайли. Когато даден клиент иска промени при вече готов дизайн е добре да си изготви детайлен списък с тях. Правилото е (ако не е упоменато в договора между клиента и разработчика), че могат да се правят до определен брой ревизии преди обявяването на сайта за приключен. Не се притеснявайте ние предлагаме 3 такива безплатни ревизии.

Ако следвате тези съвети могат да се избегнат много спорове и неприятни изненади при правенето на един уебсайт.