21 юни 2016

5 Съвета За Онлайн Маркетинг на Вашия Бизнес

Много фирми вече отделят сериозно количество от бюджета си, за да може бизнесът им да бъде разпознаваем в Интернет. Но, дори със страхотен маркетинг в социалните медии и множество последователи във Facebook, Google+ и Twitter, не всеки път се постигат желаните резултати.Как тогава да достигнете до клиента, когото търсите? Ето пет съвета, които могат да помогнат на вашата организация да достигне до клиентите и онлайн маркетинг опитите всъщност да дадат желания ефект.

1. Направете си добър и функционален сайт

В днешно време почти всеки потребител проверява в Интернет за дадена фирма, услуга или продукт. Оглеждат се ревюта, коментари и отзиви за дадения бизнес. Затова е важно и сайтът, който предоставяте, да изглежда добре и клиентът Ви да може да намира това, което търси бързо и лесно. Няма по-лошо от това даден потребител да влезе във сайта Ви и да не може да намери как да се свърже с Вас или процесът на дадена поръчка да е твърде усложнен. Преди да направите уебсайт винаги преглеждайте тези на Вашите конкуренти и си задавайте въпроса: „Как може моят да е по-добър и по-функционален?“. Трябва да проучите нишата си и да разберете какво търси клиентът и какво харесва. Винаги трябва да се предоставя възможност на потребителите (и дори да се насърчават) да дават идеи как да се подобри функционалността на сайта.

2. Не притискайте потребителя

Много често срещана грешка е даден бизнес да прекалява с „търговските“ си похвати и да търси бързи резултати и печалби. Ако накичите сайта си с 1 милион банери за отстъпки и светещи реклами колко е добър Вашия продукт или услуга, може да предизвикате сериозно недоверие в потребителя. Изградете връзка с клиентите си постепено, като доказвате защо това което предлагате е по-добро от това на конкуренцията. Вместо просто да навирате в лицето на потребителя услугата или продукта си, обяснете им малко история за него. Опишете го така, че да бъде атрактивен, но не натрапващ се.

3. Имейл маркетингът все още работи

Въпреки че това е много стара маркетингова стратегия, тя все още има добър успех, ако е проведена правилно. Съберете колкото можете повече имейл контакти и винаги ги уведомявайте за предстящи промоции или разпродажби. Когато нещо е екслузивно и специално (като нов продукт например) клиентът може да се заинтригува и да посети Вашия сайт, за да потърси начин да го закупи.

4. Какво правят големите в бизнеса?

Големите компании като Pepsi, Coca Cola и Nike развиват малко по-различен тип маркетинг в социалните медии. Често, вместо просто да показват продуктите си там и да ги рекламират те влизат в разговор с клиентите си, разказват им истории или просто пращат на случаен човек шеговит коментар. Тази интеракция с клиентите е нещото, което им осигурява милиони верни последователи, които се увеличават с всеки изминал ден. Изводът тук е, че колкото и последователи да си намерите в началото, те никога няма да станат повече ако само им рекламирате услугата или продукта си. Организирането на игри и допитвания също може да бъде сериозен източник на фенове, когато те са направени в правилния момент.

5. Направете си добър онлайн маркетинг план

По света много хора тръгват без ясна идея как трябва да се случат нещата в една онлайн маркетинг кампания. В България, например, често когато се споменава онлайн маркетинг хората веднага реагират с „Фейсбук, нали?“. Да, Facebook е неразделна част от една онлайн маркетинг кампания, но не може да се набляга само на това и да се очакват добри резултати. Затова е добре да се направи един подробен план, в който да присъстват: бизнес план, онсайт оптимизация и последващата съвкупност от маркетинг стратегии.