19 апр. 2016

Еволюцията на SEO

Работата на SEO оптимизаторите се промени много през годините най-вече заради новите изисквания на Гугъл, целящи да предотвратят спама и да премахнат некачествените сайтове. Докато преди 5-6 години беше достатъчно просто да се създават големи обеми от линкове, в наши дни работата на един SEO специалист се промени съществено.

Онсайт Оптимизация

За да се оптимизира една страница в добрите стари дни беше достатъчно просто да се изберат няколко ключови думи и да се споменат в title, heading, meta description и в body-то на страницата. Но, нещата много се промениха оттогава и с развитието на семантичното търсене в Гугъл една страница вече може да ранква за много повече думи дори да не се оптимизира за тях. Това има и добри, и лоши страни. Добрите са, че потребителите получават само най-релевантната информация за техните търсения, а лошите са, че оптимизацията стана много по-трудна и отнема много повече време отпреди. Модерните SEО-та вече трябва да имат познания не само за това как да вметнат и разположат дадени ключови думи в текста на определен сайт, но трябва и да могат да го промотират като нещо уникално и нужно за потребителя. Оптимизирането на самия текст и насочването му към правилния потребител е само една малка част от това, което един SEO специалист трябва да е изпипал до съвършенство.

Устройства

Оптимизирането на сайтове преди години целеше само потребителите на десктоп компютри. Но с развитието на мобилните устройства и мобилните търсения се стигна до момента (2015 година), в който търсенето през тях стана дори повече отколкото при компютрите. Гугъл не само насърчава собствениците на сайтове да ги оптимизират за мобилни устройства, но и дори наказва такива които нямат съответната оптимизация. Затова в работата на SEO-тата навлезе и моментът, в който те трябва да са сигурни, че даден сайт има мобилна версия и тя работи безотказно. Всичко това е свързано с настройките на самия сайт, дали се вижда добре на всички устройства и дали следва главните изисквания на Гугъл.

Локално търсене

Гугъл отдели специално внимание на локалното търсене през годините и това се вижда и днес. Листингите се промениха от 10 на първа страница до 7, а в крайна сметка станаха 3. Това означава, че борбата за листинга да бъде в тези топ 3 места стана още по-ожесточена. Събмитването на листинга в спамерски директории и слагането на ключови думи в името на бизнеса вече не помага толкова както преди. Ранкването на листинги вече е само от позитивни ревюта и релеватност към локация, където се намира самият бизнес. Споменаването на тази локация в самия листинг също носи своите предимства.

Социални медии

Преди появата на Facebook и Twitter беше достатъчно да се пращат имейли и да се свързваш с потребителя чрез съобщения. В наше време социалните медии са просто още един инструмент, който помага за цялостния онлайн маркетинг и трябва да са неразделна част от него. Всяка информация за вашия продук или услуга трябва да минава и през социалните медии, за да бъде промотиран даден бизнес кчествено. В България много бизнеси предпочитат да бъде оптимизиран само Facebook-ът им, вместо да влагат пари в направата на нов сайт. Но това не е решение на проблема. Много рядко Facebook страница би изпреварила един оптимизиран сайт в ранкингите. Социалните медии, макар и важна част от оптимизацията, никога не са били единственото нужно средство, за да може онлайн присъствието на един бизнес да доминира.

Линкове

Линковете винаги са били основен инструмент в онлайн оптимизацията и дори днес все още остават съществен фактор в ранкването на един сайт. Но, докато преди можеше просто да се изсипят хиляди линкове върху един сайт стига да имат добри показатели, в днешно време Google вече се отнася към такива практики с ръчни и автоматични наказания. Модерният начин за правене на линкове няма нищо общо с това и всичко опира до релеватност на линка, текста който се представя и типовете линкове (do-follow и no-follow) , които се правят. Купуването на линкове също започна да се преследва, като дори известни блогъри вече получиха ръчни наказания от служителите на Google. Самото знание за това кои линкове могат да бъдат вредоносни за един сайт и кои не са, дава възможност да се направи разликата между добрия SEO специалист и този който ползва стари практики.

Техническо SEO

Техническото SEO не се е променяло толкова през годините, но все пак в днешно време има изисквания, които трябва да бъдат спазени. Те не са насочени толкова към самия SEO специалист, колкото към уеб девелопъра, но все пак всеки себеуважаващ се SEO оптимизатор трябва да ги знае. Всичко опира до бързина на сайта и това да е оптимизиран за мобилни устройства. Ако това липсва просто сайтът се води за неоптимизиран.

Работата на SEO специалистите е да се адаптират към новите изисквания на Google, интереса на потребителя и навлизащите нови технологии. Оптимизацията на сайтове е постоянно променяща се среда, която зависи от много фактори. Обработването на новата информация и инкорпорирането ѝ в нови техники за оптимизация са основният елемент в това да бъдеш добър оптимизатор.