3 май 2016

Как проверката на линк профила може да спаси сайта Ви?

Линковете, които водят към даден сайт са основен инструмент за успеха на една SEO оптимизация. Но, ако не се подходи внимателно към тях, това може да доведе до ръчни и автоматични наказания. Линковете са отдавна изпитан метод за позиционирането на един сайт в търсачките и освен че вдигат ранга на Вашия сайт, те могат и да му навредят.Един единствен линк може да е разликата между топ 10 и това да Ви бъде наложена санкция от Google. Но нека първо започнем с това „Какво е линк профил“?

Въведение в термина „линк профил“

Когато даден SEO специалист говори за „линк профил“, той има предвид линковете, които водят към Вашия сайт от други сайтове. В този термин се включват типовете линкове, anchor текста им и метода, по който тези линкове са направени. Google ботовете постояно обработват количеството и качеството на линковете към един сайт и синтезират тази информация, за да предовратят така нареченото „неестествено“ правене на линкове чрез налагане на наказания.

Типове линкове

Много често се говори за „добра оптимизация“ и тогава се споменават така наречените „качествени линкове“. Този термин се ползва от оптимизаторите, за да различи естествените линкове от купените или спамерски такива. Когато SEO специалистът се опитва да популяризира бързо даден сайт, често прибягва до тактиката на правене на много, но некачествени линкове. Въпреки че могат да доведат до подобрения в позиционирането на сайта временно, често се случва това да доведе до последващо наказание от Google. Качественият линк трябва да идва „натурално“ от друг качествен и релевантен източник към Вашия сайт.

Anchor текста на вашия линк

Под „anchor (анкър) текст“ се има предвид текстът на линка, върху който можете да кликнете. Това често е ключова дума, бранд или самият сайт, но може да бъде буквално всичко. За да бъдат линковете добри, това означава, че anchor текста трябва да е разнообразен и да не повтаря само една и съща ключова дума. Когато се правят линкове само с един и същи anchor текст, това често се дефинира от Google като опит за създаване на неестествен линк профил. Затова е добре в линк профила Ви да присъстват различни видове anchor текстове, които да споменават поне няколко ключови думи.

Как са придобити тези линкове

Google се опитва всеячески да изкорени практиката на закупуване на линкове от силни сайтове. „Купеният“ линк колкото и силен да е като метрики, в даден момент всъщност може да навреди на сайта Ви. Съвсем наскоро бяха наложени ръчни наказания на блогове, които продават линкове. Да, вярно е че не всеки такъв линк може да бъде хванат от Google и в повечето случаи ще донесе нужния резултат, но практиката показва, че е по-добре да се избягват.

В крайна сметка какво представлява един добър линк профил?

Линк профилът на сайта е добър, когато присъстват много релеватни линкове с разнообразен anchor текст. Линковете трябва да идват от качествени източници и да са разположени правилно на страницата на сайта. За човек, който е незапознат с терминологията на линковете и това какво означават, би било доста трудно да разпознае вредоносния линк. Но, затова има SEO експерти, които могат буквално за секунди да Ви кажат къде е проблемът.

Искам да проверя линк профила на моя сайт. Как да го направя?

За да се провери линк профила на един сайт трябват определени инструменти като:

  • Open Site Explorer
  • Majestic SEO
  • Raven
  • Google Webmasters
  • и др.

Там ще намерите подробна информация за това кой, как и къде е линкнал сайта Ви.