10 ное. 2017

Работи ли все още SEO Оптимизацията?

През последните години все повече се спекулира с информацията че Google е ограничил SEO оптимизацията до момент в който тя просто не работи. Въпреки че най-голямата търсачка в света наистина предприе мерки срещу безразборното оптимизиране на некачествени сайтове, SEO-то е по-силно отвсякога. Определени методи за оптимизация отстъпиха място на други и засилиха нуждата от по-интелигентен подход към засилване на онлайн присъствието на бизнесите. В тази статия ще проследим кои методи са все още актуални.

1. Ключови думи

Всеки SEO експерт знае колко огромно е значението на ключовите думи в онлайн оптимизацията. С развитието на Googlе ключовите думи отстъпиха място на „ключови фрази“ и „ключови въпроси“. Ако потребителите преди са търсили с една или две ключови думи то те сега директно задават въпрос на търсачката. Думи като „суши ресторант варна“ се превърнаха в „кой е най-добрият суши ресторант във Варна?“. Организирането на текста във Вашия сайт и включването на по-дълги ключови фрази помага за разнообразието на информацията, която предлагате на Google. Елементарното повторение на ключови думи във Вашия сайт по-скоро ще навреди на оптимизацията отколкото да помогне. Често клиенти, които разбират основите на SEO допускат грешката да добавят колкото се може повече еднакви ключови думи на всичките си страници. Google ботовете не само че не харесват това, но дори и го наказват. Проблеми като „канибализация на ключови думи“ и „преоптимизиране“ са чести и трябва да се избягват с вариации на дадените ключови думи. Качественият текст на Вашия сайт и подробната информация за Вашите услуги или Вашия продукт са в основата на това сайта Ви да бъде на по-високо място в Google.

2. Онсайт оптимизация

Онсайт оптимизацията е най-важната част от SEO-то, защото полага основите на всеки успешен уебсайт. Google не само че проверява дали сайтът Ви е SEO подготвен, а и би могъл да накаже даден уебсайт без предупреждение. Ако уебсайтът Ви съдържа грешки от самото начало на оптимизацията, никой подход не би могъл да му помогне. Фирмата или човекът, който e изградил Вашия уебсайт не е длъжен да го подготвя за SEO оптимизация, освен ако това не е изрично упоменато в договора за изготвянето му. И макар че уебсайтът Ви ще е технически изправен това не значи че няма да съдържа SEO проблеми.
Най-често допусканите грешки са:

  1. Липса на достатъчно текст и неправилна структура
  2. Липса на правилните ключови думи или прекалено честото използване на еднакви такива
  3. Неправилна структура на URL-ите (динамични вместо статични)
  4. Прекалено големи снимки, които забавят скороста на уебсайта

Това са само част от онсайт проблемите, които може да съдържа Вашия уебсайт. Затова винаги е важно след като бъде направен и преди да бъде пуснат публично, да се направи цялостен SEO одит. Това може да спести много главоболия в по-нататъшното му оптимизиране.

3. Възраст на домейна

Нещо което в последните години придоби още по-голямо значение е на колко години е домейнът който купувате. Google мисли за потребителите и дава предпочитание на по-стари домейни, които са нямали проблеми и са съществували безпрепятствено. Логиката е че такива домейни са спечелели доверието на търсачката и няма да Ви се наложи да градите ново такова. Ако стартирате нов бизнес и не държите името на домейна да е Вашия бранд винаги избирайте по-стар такъв. Оптимизацията му ще бъде в пъти по-лесна и ще имате голямо предимство пред чисто нови домейни, на които Google все още не вярва.

4. Линк билдинг

Правенето на линкове към даден уебсайт е един от най-старите методи за оптимизация. Google предприе строги мерки за справянето с безцелния спам като обезсили много тази практика чрез алгоритъма си. Макар и този метод да е силно ограничен, в днешно време той все още работи. Изграждането на силни линкове към даден уебсайт все още е сигнал за търсачката, че информацията която съдържа е важна за потребителите и те я споделят. Важно е тези линкове да бъдат споделени на места, които са релевантни за Вашия уебсайт и съдържат близка по съдържание информация. Правенето на линкове в сайтове свързани с Вашата ниша може да помогне неимоверно много за добрата позиция на сайта Ви в търсачките.

5. Изграждане на блог към уебсайта

Търсачката Google дава предпочитание на уебсайтове, които съдържат много и релевантна информация за услугата или продукта, който се предлага. Въпреки че може обстойно да обясните това в страниците за самите продукти или услуги, едва ли ще успеете да покриете всички въпроси, които може да възникнат за потребителя. Изграждането на блог може да помогне страшно много за авторитета на Вашия сайт пред Google. С него ще спечелите предимство пред конкуренцията с това че предлагате много повече информация на потребителя за фирмата и продукта/услугата. С правилните блог постове ще привлечете повече трафик и спечелите доверието на потребителите. Коментарите към даден блог пост са безценен източник на информация за това какво искат и харесват, или не, потребителите.

6. Мобилна оптмизация

Оптимизацията на сайта Ви за мобилни устройства е по-важна от всякога. Още преди години мобилното търсене взе превес над търсенето от настолни компютри и Google въведе правила за мобилната оптимизация. Ако вашият уебсайт не е настроен да се вижда добре от мобилни устройства то това означава, че е неудобен за потребителя. Това неудобство се вижда от ботовете на Google и се превръща се сериозен недостатък за оптимизацията. Ако смятате да изграждате нов уебсайт и да го оптимизирате, убедете се че той е в съотвествие с изискванията на Google. Това може да се провери лесно тук https://search.google.com/test/mobile-friendly.

Макар и тежеста на методите в SEO-то да се променят с времето има основни правила, които се запазват. Подходящата информация и това как тя е представена във Вашия сайт винаги ще е релевантно и ще носи предимство в търсачките. В крайна сметка дори да се променя, SEO оптимизацията е далеч от това да изчезне и ще продължи да съществува докато има търсещи машини като Google.