19 май 2016

Защо е важно сайтът ви да е оптимизиран за мобилни устройства?

От години насам SEO експертите говорят за навлизането в „ерата на мобилни устройства“. Това вече е факт и всеки сайт който не се съобразява с изискванията на Google за оптимизация за мобилни устройства, бива „наказван“ с по-нисък ранкинг в търсачките. Много големи фирми вече забелязават, че търсенето през мобилни устройства всъщност вече надвишава това от десктоп устройства. Докато преди беше достатъчно сайта да е бърз и да има трафик, сега вече е задължително и да бъде оптимизиран за мобилни устройства. Как става това?

1.Психологията на човека зад мобилното устройство

Всеки притежаващ такова устройство знае колко неудобно може да бъде да се пишат големи фрази в търсачката на браузъра. Често хората се възползват от аuto-complete (автоматичната система на Google за завършване на дадено търсене) функцията. Това означава че сайтът ви трябва да ранква за тези автоматични търсения. Google държи много на това даден ползвател да намира търсения, които са близо до него. Търсачката винаги ще предположи ключова дума свързана с местоположението ви. Ако даден бизнес не е оптимизиран за това търсене, най-вероятно резултатът няма да покажe неговия сайт.

2. Социални медии

Не е тайна, че социалните медии вече имат утвърдени апликации за мобилни устройства, които всеки ползва в ежедневието си. Много от хората, които търсят сайтове през мобилните си устройства търсят лесен и достъпен бутон да споделят това което са намерили с техните близки и познати. Затова е важно, всеки сайт на бизнес да има лесно достъпни бутони за споделяне в социални медии, които да се виждат добре през мобилното устройство. Много сайтове в България имат такива бутони, но когато сайтът им не е оптимизиран за мобилно устройство, често хората просто се отказват да ги търсят и излизат от сайта. Това представлява лошо посещение за бизнеса ви и страхотен пропуск да популяризирате марката си.

3. Големина на бутоните или „Къде да натисна?“

Всеки който ползва мобилно устройство се е сблъсквал с момента когато неможе да натисне правилния линк или трябва да прави специални гимнастики за да стигне до него. Това е лошо. Сайтът трябва да има лесно достъпни бутони, които да не дразнят потребителя и той да може лесно да намери това което търси на малкия екран. Всеки пропуск в този аспект би означавал загубен клиент. Всички най-добри оферти и продукти трябва да бъдат оптимизирани за да може мобилния потребител да стигне до тях без да се изнервя.

4. Натисни за обаждане

Това е може би един от най-пренебрегваните методи за оптимизация за сайтовете в България, просто защото тази практика все още не е вляза в пълна сила при нас. В по развитите страни винаги когато има посочен телефон той е свързан с линк за директно обаждане към бизнеса. Да, това не се отнася за абсолютно всеки сайт, но когато предлагате услуга или продукт е задължително.

5. Прекаленото количество на съдържание може да навреди

Google предпочита сайтовете с много съдържание и това не е тайна за никого. Но, когато сайтът ви е пълен с клипове и голямо количество снимки, това може да забави достъпа през мобилни устройства. Ако това съдържание не е оптимизирано и не зарежда достатъчно бързо, потребителя просто ще излезе от сайта. Важно е да има равновесие между съдържанието, което искате да представите и това което излиза на самия потребител при зареждането на сайта през мобилното устройство.

Последно, но не по важност, е това че най-често мобилните потребители ползват мобилните си устройства за да се забавляват. Направете сайта си по-достъпен и по-забавен и това може да спечели точно този клиент, който сте търсили.