20 ное. 2017

Защо уебсайтът ми не се появява в Google?

Направили сте си уебсайт с красив дизайн и много страници, но дори след седмица той не се повява в Google. A може би сте имали стар уебсайт, който изведнъж изчезва от търсачките? Това са едни от най-честите сценарии, които се случват на собствениците на уебсайтове. Отказът за индексиране на страници може да е породен от пропуски в SEO оптимизацията или неправилно оптимизиране. В тази статия ще проследим най-често допусканите грешки, които могат да доведат до този неприятен резултат.

Когато се създава уебсайт с основна цел популярност в Google е изключително важно той да бъде добре подготвен за това. Преди да бъде публично качен в интернет пространството трябва да му се направи цялостен SEO одит, за да се избегнат бъдещи главоболия. Дори елементарни грешки могат да навредят неимоверно много на репутацията Ви пред Google. Макар повечето от тях да могат да бъдат отстранени впоследствие, това отнема време и допълнителни разходи.

1. Sandbox (пясъчник)

Това не може да бъде идентифицирано точно като „грешка“, а по-скоро процес, който трябва да се изчака. Какво е Sandbox? Това е филтър, създаден от Google, който предпазва потребителите от спам уебсайтове. Търсачката няма голямо доверие към новосъздадени уебсайтове с чисто нови домейни и неуникална информация. Тя праща тези уебсайтове назад в ранкингите докато не се убеди че те не целят да измамят потребителите. Как да се справим с него? Този въпрос мъчи много SEO експерти и често отговорът се изразява просто във време. Ако уебсайтът не съдържа други SEO грешки и текстът му е уникален, той безусловно ще бъде ранкнат по-напред. За да се помогне на този процес, могат да бъдат направени линкове в авторитетни уебсайтове, които да ускорят излизането на уебсайта от „пясъчника“. В крайна сметка е важно да се знае, че Google е този, който решава кога ще се случи това.

2. Sitemap грешки

При създаването на уебсайт е важно да бъде направен Google Webmaster акаунт. Това се прави лесно ето ТУК . Този акаунт ще Ви помогне неимоверно много при намирането на различни грешки по сайта Ви, но най-вече и за следенето на индексацията на страниците. Изключително важно е преди да генерирате нов sitemap да проверите дали няма дублирани страници. Това може да бъде предотвратено като изберете опция „Обхождане“ и „Грешки в обхождането“. Там ще проверите дали има грешки по страниците, които могат да бъдат поправени. Когато сте сигурни, че всичко е изрядно, може да генерирате новия sitemap.

3. Robots.txt грешки

Много често срещана грешка, която може да бъде допусната, е да бъдат нанесени неправилни команди в robots.txt файла. Този файл е изключително важен, защото указва на Google ботовете кои страници да бъдат индексирани и кои не. Ето как изглежда най-често срещаната грешка в robots.txt:

User-agent: *
Disallow:\

Командата “Disalow:\” означава, че сте забранили на Google ботовете да достигнат до всяка страница от уебсайта Ви. Препоръчително е също да добавяте sitemap.xml към този файл, за да може Google по-лесно да намери страниците Ви. Ето как трябва да изглежда един изряден robots.txt файл.

User-agent: *
Disallow:

Sitemap: http://examplewebsite.com/sitemap.xml

Има страници, които не е добре да се индексират, защото представляват дублиран контент(„Общи условия“, „Често задавани въпроси“ и т.н.). Ако не искате те да се индексират от Google бъдете сигурни, че указвате това точно в robots.txt файла.

4. Дублиран контент

Доста клиенти смятат, че нямат нужда от написване на уникален текст и решават да спестят такъв разход като просто копират информацията от други уебсайтове. Това е извънредно неправилно, защото Google държи информацията на сайта Ви да е уникална. Това може да доведе до деиндексиране на страници с такъв текст и дори на целия уебсайт. Инкорпорирането на близка или еднаква информация от друг уебсайт е честа спам практика и затова Google ги наказва строго. Има лесни онлайн инструменти, с които може да проверите степента на уникалност на Вашия текст.

Ето един от тях: http://www.siteliner.com/

Колкото по-голяма уникалност има текста Ви, толкова по-малък е шансът Google да наложи наказание.

5. Вътрешни линкове

Ако забележите, че дадени страници от уебсайта Ви, които искате да ранкват, са индексирани, а други не, това може да е заради вътрешното линкване помежду им. Ако имате такива неиндексирани страници, проверете дали други такива имат линкове към тях. Google ботовете може да не достигат до тях и да ги държат извън индекс, защото ги смятат за недостатъчно важна информация. Всичко това може да проверите в Google Webmaster акаунта Ви в секция “Трафик от търсене>Вътрешни връзки“.

6. Неправилна URL структура

Тук ще поговорим за „динамични“ и „статични“ URL-и. Както се разбира от името им, динамичните URL-и променят постояно структурата си. Това не е никак добре за Google, който иска да знае точно за какво се отнася страницата, когато „види“ URL-а. Ето един пример за динамичен URL:

http://www.exampledynamicsite.com/product.php?PROD-id=40

Такъв тип структура съдържа прекалено много излишни символи и почти никаква информация за страницата. Това обърква търсачката и тя не може да реши дали да бъде индексирана тази информация или не. Такъв тип URL-и са често срещани в онлайн магазините и уебсайтове с хиляди страници. Добра SEO практика е те да бъдат избягвани, когато това е възможно.

Структурираните URL-и указват на ботовете какъв тип текст се очаква да бъде намерен от потребителя на страницата. Те изглеждат ето така:

http://www.exampledynamicsite.com /mens-nike-shoes

Google винаги би предпочел такъв тип структура и би я поставил по-високо в търсачките. Ако имате множество продукти или услуги може да въведете категории и подкатегории за повече яснота. Преди да публикувате даден уебсайт, винаги проверявайте дали нямате страници с неправилни URL-и.

7. Прекалена употреба на ключови думи

Много клиенти се изкушават да споменат колкото се може повече пъти дадени ключови думи на страниците в опит да повлияят на Google да хареса страницата им. Тази практика се нарича “keyword stuffing” и също може да доведе до деиндексиране на страници. Ако имате 400 думи текст на вашата страница и сте споменали 30 пъти една и съща ключовa дума, това означава, че текстът Ви няма достатъчно смисъл и стойност за Google. Прекалените повторения могат да бъдат избегнати с вариации на дадена дума или с добавяне на още релевантен текст. Използвайте по-дълги ключови фрази и въпроси. Търсачката може да разбере за какво става дума на Вашата страница дори от 1-2 споменавания на ключовата дума.

8. Black Hat тактики

Този тип практики не могат да се опишат в няколко думи и заслужават цяла своя статия. Но, накратко казано, това са практики, които целят да излъжат Google за сметка на по-добър ранкинг в онлайн търсачката. Това е възползване от пропуски в алгоритъма на Google. През годините те се променяха и някои от тях бяха обезсилени, но все още са често търсени за постигане на бързи резултати. Историята е доказала, че рано или късно Google наваксва тези пропуски и наказва сайтовете, които са се възползвали от тях чрез деиндексиране на страници или загуба на ранкинги. Бързата печалба често води до още по-бърза загуба, затова не се доверявайте на „експерти“ които Ви предлагат „сигурен“ резултат за няколко седмици. Много е възможно те да ползват точно такива тактики, които след време ще са пагубни за онлайн присъствието Ви.